Sebab Saya Buat Hair Clay – Clay Pomade Malaysia | VRival
icon-search
icon-search

Sebab Saya Buat Hair Clay

Masa mula-mula saya keluarkan VRival Hair Clay ni, ramai jugak yang tanya, " Kenapa buat hair clay? Bukan ke lagi ramai orang guna pomade dari clay ni? ". Haa! ok meh saya nak cerita sikit.

.

Actually pada awalnya, saya buat hair clay ni bukan untuk jual. Saya sebenarnya nak selesaikan masalah rambut sendiri. Untuk pengetahuan korang, rambut saya ni jenis kasar, kering, tebal dan banyak gila rambut gatal. Dah la rambut saya ni kalau dah mandi pun, still nampak macam tak mandi lagi. Semuanya sebab rambut. Stress!

.

Stress saya makin menjadi-jadi bila TAK JUMPA SATU PUN MINYAK RAMBUT YANG SESUAI untuk selesaikan masalah rambut saya ni. Dari brand kapcai sampailah yang mahal semua saya dah pernah try tau, SATU PUN TAKDE YANG ELOK!

.

Ok, ini cerita 3 tahun lepas, time tu tak reti lagi pasal grooming rambut, pakai coconut oil ke, argan oil ke. Tapi disebabkan branding pomade tengah famous time tu, jadi saya TRY LAH. First pomade yang saya guna adalah gel-type.

Hold‘ untuk gel-type pomade tu memang terbaik. Setiap pagi lepas pakai, memang rambut nampak smart gila, saya pun confident je bila jumpa dengan orang.

.

TAPIII…masuk je waktu lunch, rambut saya dah start buat hal, dia jadi kering & frizzy hair tu semua dah keluar. Memang nampak tak ok lah! Tak tahu lah apa masalahnya. Haa time ni confident level saya pun dah kelaut. Nak2 kalau ada awek lalu sebelah, Aduhhh! Lagi lah rasa mcm nak sorok rambut ni!!

.

Lepastu saya terus stop guna gel type & try guna oil-based pomade pulak. Saya expect rambut takkan kering lagi & maybe dapat kurangkan rambut gatal & frizzy hair tu. TAPIIIIII sangkaan saya meleset. Rupanya rambut saya jadi lebih teruk!!

.

 Rambut nampak oily sangat, pegang rambut rasa minyak which is saya rasa tak selesa langsung! Rasa mcm tuang minyak kat kepala je even pakai sikit je. ANDDDD.. rambut gatal still ada . Berhuhuhu la saya time tu & terus stop pakai.

.

Actually, saya tak minat rambut keras & high shine. Saya lebih suka rambut nampak relax & matte. Baru lah nampak natural, volumize & kacak extra sikit ! Hehe

.

Disebabkan saya tak jumpa produk rambut yang elok untuk rambut ni, saya nekad nak buat sendiri. Sejujurnya, siang malam saya tak tidur buat research pasal men’s hair product & hairstyle ni. Saya notice yang mostly rambut mat salleh nampak natural, relax & volumize. Rupanya produk yg dorang guna kebanyakkannya adalah clay dan paste.

.

Yang jadi problemnya, hair paste dan clay tak banyak jual dekat Malaysia ni. Kalau ada punm memang out of budget.

So saya beranikan diri untuk start buat chair clay berbekalkan pengalaman saya sebagai QA & chemist dan juga ilmu dalam chemical engineering.

 

ALHAMDULILLAH, setelah banyak kali gagal mencipta formula, akhirnya saya berjaya HASILKAN SENDIRI satu produk rambut yang dapat selesaikan masalah rambut ni. Rasa bersyukur sangat sebab..


  • Rambut gatal dah tak nampak
  • Rambut nampak lebih volumize
  • Finishing lebih cantik
  • Nampak natural & tak greasy
  • Sesuai untuk everyday hairstyle


Sejak dari haritu, saya memang terus pakai hair clay yang saya sendiri cipta ni.

.

Then, saya sedar & yakin, bukan saya sorang je yang ada masalah rambut macamni. Ramai lagi lelaki kat luar sana yang stress fikir pasal rambut sendiri macam saya dulu. Jadi, saya rasa saya perlu share produk ni untuk manfaat orang lain juga.

.

Maka, terhasil lah VRIVAL HAIR CLAY ni!

.

 Benda baik elok kita SHARE & SEBARKAN kan?


Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.