Mana Satu Nak Pilih? – Clay Pomade Malaysia | VRival
icon-search
icon-search

Mana Satu Nak Pilih?


Well, What is Your Need?

Hai, saya Syafiq! Saya adalah brewer dan owner kepada VRival Pomade.

Dalam blog ni saya akan guide atau share kepada anda produk mana yang sesuai dengan rambut atau effect yang anda cari.

Basically, VRival Pomade belum ada produk yang extreme hold (keras). So anda tak akan jumpa pomade mcmtu dalam blog ni sebab VRival Pomade lebih kepada utk mereka yang ada masalah rambut kering, kasar dan keras.

Mostly hold VRival Pomade from Medium to Firm Hold.

Berikut adalah situasi yang sesuai untuk setiap pomade/clay;


Everwind Beach Clay with Sea Salt 

Situasi yang sesuai untuk Everwind Beach Clay

  • Rambut saya jenis lembut then style pun mudah jatuh & leper kalau guna heavy product. Jadi sy nak yg ringan, boleh bg volume.
  • Taknak high shine product atau nampak basah. Nak matte look yg super duper sihat.
  • Nak hold yang medium je. #TakNakRambutKeras #TakNakHoldPadu2.
  • Nak bagi rambut sy yg nipis atau halus ni nampak lebih fuller supaya tak nampak kulit kepala macam guna slick product (pomade/gel).
  • Rambut saya jenis kering, perlukan oil-based clay untuk beri kelembapan yang tahan lama.
  • Nak yang senang cuci dan rambut tak rasa kasar atau kering selepas mandi.

IN-DEPTH REVIEW FOR EVERWIND BEACH CLAY, CLICK HERE


Earth Genesis Clay Pomade

Situasi yang sesuai untuk Earth Genesis Clay Pomade

  • Rambut saya tebal, kasar dan susah nak handle. Perlukan clay yang lebih heavy supaya 'dia' tunduk kemana saya suruh.
  • Nak volume yang lebih tahan utk rambut tebal dan tak mudah jatuh. (depends kepada kuantiti anda guna)
  • Nak finishing yang sedang2 je. Tak matte sangat, tak shine sangat. Just nice.
  • Nak firm hold supaya boleh tame stray hair atau rambut degil.
  • Saya perlukan oil-based clay supaya boleh restyle anytime, anywhere.
  • Saya cari clay yg lebih slick dari clay biasa.

IN-DEPTH REVIEW FOR EARTH GENESIS CLAY POMADE, CLICK HERE




Victus River UWB Pomade

Situasi yang sesuai untuk Victus River UWB Pomade

  • Saya cari yg perform mcm oil-based pomade, tapi tak suka build-up. Nak yang sng cuci.
  • Dah xnak guna gel-type pomade sebab hold padu sangat. Nampak unnatural. 
  • Rambut saya jenis kering. Nak produk yg dapat beri kelembapan. Bukan wet look yang keras dan kering.
  • Saya cari pomade yang ada good quality ingredients. Taknak pomade air atau banyak 'plastik'.
  • Nak pomade yang tak bau kuat. Sebab saya mudah sakit kepala atau nk pakai perfume sendiri.
  • Rambut saya banyak stray hair, jadi nak produk yang lebih sticky untuk kawal 'mereka' ni.

IN-DEPTH REVIEW FOR VICTUS RIVER POMADE, CLICK HERE


Macamana? Ada dapat sedikit info yang mana sesuai untuk anda?

Basic info yang anda wajib tahu sebelum beli apa-apa hair product

1. Kenalpasti HAIR TYPE anda. Adakah rambut anda straight, wavy atau curly? 

  • Straight and wavy mostly banyak pilihan. Example: Pomade, Wax, Clay, Powder, Mousse etc.
  • Curly hair. Anything with low hold, Example: Hair serum, cream, hair spray. Unless you want strong hold, go with gel-type pomade.

2. Kenalpasti FINAL RESULT yang anda inginkan. 

  • Finishing (matte/shine)
  • Hold (low/high)

P/S: A good hair cut is the master key to have really good hairstyle no matter what product you use.


SUMMARYChart credit to: Antonio Centeno from RealMenRealStyle



Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.