VRival Earth Genesis Clay Pomade | In-Depth Review – Clay Pomade Malaysia | VRival
icon-search
icon-search

VRival Earth Genesis Clay Pomade | In-Depth Review

Earth Genesis Clay Pomade | In-Depth Review

| Full Video Coming Soon |


Design

Sticker untuk Earth Genesis Clay Pomade adalah berjalur kelabu/putih yang menampakkan sifat clay tu sendiri. Datang dalam HDPE plastic tub yang mana sangat heavy duty. So tak perlu bimbang crack atau pecah bila terjatuh. Berat bersih 140g. 


Scent

Scent untuk Earth Genesis ni adalah campuran mango* dan bau semula jadi bentonite clay. Agak susah untuk describe the exact scent sebab saya rasa jarang sekali ada bau macam ni di market. Bila dihidu directly pada tub kadang-kadang boleh dikatakan mild scent atau boleh dikatakan unscented. Scent dia akan keluar bila smear pada tangan dan semasa application. Apa-apa pun scent clay ini tidak kuat seperti gel-type pomade yang ada dipasaran. Kalau korang nak tahu samada product tu ada bau yg overpowering atau tak, cuba cuci tangan korang selepas pakai pomade tu. Kalau dah basuh tapi masih ada bau, maknanya scent dia agak kuat dan mungkin boleh jd cross-scent & mengganggu jika korang pakai perfume. Dengan Earth Genesis ni, korang tak perlu risau pasal scent yang kuat atau pening kepala. Most of our users beri feedback positif tentang scent.

*scent akan di-improve dari semasa ke semasa.

Consistency

Konsistensi clay pomade ni pekat dan grippy. Akan terasa berat sikit utk scooping. For those yang tak familiar dengan texture clay, mmg akan rasa lain. Tapi guarantee korang akan suka clay bila tengok result pada rambut nanti.


Application

Untuk application, recommend pakai pada rambut yang kering supaya dapat build volume dan texture. Since product ni petroleum based, akan ada sedikit grip masa nak apply. Gripping yang medium dan kalau korang nampak ada rambut gugur 2-3 helai tu jangan risau. Itu normal dan in fact, rambut kita boleh gugur up to 100 helai sehari. Untuk rambut yang tebal, mulakan apply dari belakang dan ke hadapan. Lebih bagus kalau korang ada wide-tooth comb untuk mudahkan penyisiran. Once dah sikat kebelakang, proses utk styling akan jadi semakin mudah. Yang penting layerkan clay tu supaya nampak natural dan tiada clumping.


Shine

Earth Genesis akan beri finishing yang matte atau tak berkilat. Sesuai untuk loose atau relax style. Nampak natural tapi kemas. 


Slickness

Slickness dalam kategori medium. Berada di tengah2 antara slick pomade dan volume clay. It gives you great texture.


 

| Result dengan hanya finger-comb |

Control

Dengan konsistensi clay pomade yang pekat dan grippy tadi, korang akan dapat control yang best. Rambut akan ikut kearah mana korang sikat. Terbaik kalau nak create volume pada hairstyle korang.


Endurance

Rambut yang keras tak bermaksud high endurance. Betul tak? Untuk Earth Genesis ni walaupun firm hold, ia akan bagi endurance yang lebih lama. Takkan cair, kekal matte, kekal nampak natural dan mudah untuk restyle. Hold akan maintain jika pakai pada kuantiti yg secukupnya untuk hairstyle korang. 


Hardening

Tidak akan mengeras dan bukan untuk meluruskan rambut yg curly.


Dryness

Rambut maintain lembap seperti awal application.


Rinsing

Rinsing difficulty is depends on how much you apply on hair. If you decide to use shampoo, try to apply shampoo first on dry hair and massage the scalp before rinsing. It will easily remove the petrolatum in one wash.




Ingredients

I would say Clay is the main ingredient for this product followed by petrolatum. Because the total weight of both clay go beyond the petrolatum. For those who has sensitive skin, keep in mind to wipe your forehead after application.






Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.